RUOKAMATKAVINKKEJÄ MAAILMALLE

Ei se ruoka aina välttämättä se reissujen tärkein juttu ole... mutta kärkikaksikossa joka tapauksessa! Elämää pursuavat kauppahallit, perinteiset kivijalkakaupat jotka ovat olleet paikoillaan jo vuosisatoja, tunnelmalliset kahvilat, hyvät ravintolat, torit... Niiden elämyksiä on ihana muistella sitten kotikeitiössäkin!

Eesti


Tallinna


Bonaparte, Pikk 45

Ravintolaperhe koostuu ravintolasta, kahvilasta ja leipomo-delistä, jonka tuotteet vievät kielen (ja haaveet bikinivartalosta) mennessään. Kokeilkaa vaikka crème brûlée- torttua.


Ravintolan www-sivutCafe Pierre, Vene 6Reissu Tallinnaan ei ole täydellinen ilman tämän suklaapuoti-kahvilan kaakaota ja leivoksia. Appelsiinikaakao on oma suosikkini.

Ravintolan www-sivutKohvik Moon, Vorgu 3

Tallinnan huippuravintoloissa kannuksensa hankkineiden kokkien ravintola, jossa tehdään eestiläistä ja venäläistä ruokaa modernilla otteella. Hieman hankalahko sijainti sataman läheisyydessä, mutta tunnelma ja ruoka ovat vaivan arvoisia. Ehdottomasti lempiravintolani Tallinnassa. Loistavat raaka-aineet, mahtava palvelu, erinomainen hintataso ja uskomaton tunnelma - tässä paikassa joka päivä on sunnuntai. Varaus suositeltava.


Ravintolan www-sivutKompressor, Rataskaevu 3


Vanhankaupungin keskustassa sijaitseva täytettyihin lettuihin erikoistunut kahvila, jossa on hyvä parannella oloa pitkäksi venähtäneen illan jälkeen. Massiiviset annokset, runsaasti vaihtoehtoja niin suolaisissa kuin makeissakin ja todella edulliset hinnat.


Ravintolan www-sivutLeib Resto Aed, Uus tn 31

Huikaisevan ihanalla sisäpihalla sijaitseva ravintola, jossa intohimo ruokaan ja laadukkaisiin raaka-aineisiin on käsinkosketeltavaa. Asiantunteva palvelu ja onnistuneet viinisuositukset.


Ravintolan www-sivutNõmmen tori


Noin puolen tunnin matkan päässä Tallinnan ulkopuolella sijaitseva ulkoilmatori. Kalaa, lihaa, juustoa, kasviksia, hedelmiä, kukkia... Etenkin kesäisin tallinnallaisten suosima ostospaikka. Helpoiten tänne pääsee bussilla - numero 23 lähtee Kaubamajan edestä.


Lue blogista


www-sivut


Von Krahli Aed, Rataskaevu 8


Loistava sijainti vanhankaupungin sydämessä upeasti kunnostetussa talossa. Parhaimmillaan ruoka on todella hyvää, mutta taso vaihtelee jopa aterian eri annosten välillä. 


Ravintolan www-sivutSalt


Tämän pienen mutta tunnelmallisen ravintolan sijainti Kadriorgissa päin ei ole ihanteellisin mahdollinen, mutta ehdottomasti visiitin arvoinen. Innostunut ja asiansaosaava henkilökunta ja usein vaihtuva, tuoreiden raaka-aineiden saatavuuden mukaan elävä ruokalista. Myös vähän eksoottisempiakin vaihtoehtoja kuten häränkiveksiä ja mustekalaa!


Lue blogista


Ravintolan www-sivut

Israel


Tel Aviv


Cafe Bialik, Allenby-kadun ja Bialik-kadun kulmassa 

Carmel-torin (myös tsekkaamisen arvoinen paikka!) kulmilla sijaitseva kahvila. Loistava ihmisvirtojen katseluun ja aamiaiselle - kokeile shakshoukaa merguez- makkaralla. Ei kosher.

Kahvilan www-sivut (hepreaksi)


Salt, Gordon- kadun ja Hayarkon-kadun kulmassa

Ihanan, pienen butiikkihotellin Gordonin yhteydessä sijaitseva ravintola. Laadukkaita raaka-aineita modernilla otteella. Hyvä palvelu (ei mitenkään itsestäänselvää tässä osassa maailmaa) ja mahtava drinkkibaari. Vältä kiusaus juoda koko drinkkilista läpi, vaikka loistavat baarimikot siihen kyllä houkuttelevatkin... Ei kosher.

Ravintolan www-sivut (hepreaksi)


Ernesto, Ben Yehuda- katu 90

Väliin liikuttavankin perinteinen italialaislähtöisen perheen ravintola. Ei kosher, joten tarjoilee niin kalaa, äyriäisiä, maitotuotteita kuin lihaakin. Kuten aivan ihanaa ankanrinta-carbonaraa.

Ravintolan www-sivut (hepreaksi)


Italia


RoomaTorit, etenkin Campo de' Fiore

Pikkutori, jossa mm. tuoreita vihanneksia ja artisaanituotteita. Ympärillä ihania erikoisliikkeitä kuten leipomoita ja Norcineria Violan loistava lihakauppa.


La Taverna del Ghetto, Via del Portico Ottavia 8

Seutu on vanhaa juutalaisghettoa, joten kadulta löytyy useampikin kosherravintola. Tämä on  liharavintola ja todennäköisesti paras. Paikan kosherleikkeleet ovat vertaansa vailla.  Kokeilemisen arvoinen on myös roomalainen paistettu artisokkaerikoisuus Carciofo alla Giudia.

Ravintolan www-sivut


Vincenzo alla Lungaretta, Via della Lungaretta 153, Trastevere

Viihtyisä perheravintola Rooman hurmaavassa kaupunginosassa. Kotoisa tunnelma ja hyvää perusruokaa. 


Ruotsi


Grinda


Grinda Wärdshus

Noin tunnin laivamatkan päässä Tukholmasta saaristossa sijaitsevan hurmaavaa, maalaisidylliä pullollaan olevan saaren keskellä sijaitseva hotelli ja ravintola, jonne päästäkseen täytyy varautua parinkymmenen minuutin patikointiin.  Levollinen ilmapiiri ja laadukasta ruokaa. 
Vaxholm


Skafferi

Reilun tunnin laivamatkan päässä Tukholmasta sijaitsevan Vaxholmin kesäparatiisin sataman läheisyydessä sijaitseva pieni mutta aivan mahtava deliravintola. Huolella valittu valikoima niin ruokaa kuin viiniä. Tien toisella puolella pieni terassi, jossa antimista voi nauttia piknikillä upeiden merimaisemien äärellä. Vaxholm Hotel

Heti Vaxholmin sataman vieressä sijaitseva ihastuttavan perinteinen ravintola ja hotelli, jonka terassilta upeat näkymät saaristoon. Ei mikään halpa paikka, mutta etenkin kalaruoat erinomaisia. Varaus suositeltava.


***** Lisää tietoa saaristossa liikennöivistä veneistä täällä *****

Tukholma


Beirut Cafe, Engelbrektsgatan 37

Erinomainen libanonilaisravintola, jonka mezelistalta ainakin allekirjoittaneella silmät tahtovat syödä enemmän kuin maha vetäisikään. Suosittu ravintola, joten varaus suositeltava!

Ravintolan www-sivut


Grand Hotel, Södra Blasieholmshamnen 8

Vanhan ajan tunnelmallisuutta ja arvokkuutta henkivä hotelli, jossa saman katon alta löytyvät Cadier Barin ihanat drinkit (kokeile White Ladyä), suloinen iltapäivätee (hinta alkaen n. 40 €) , Verandan ruotsalaisherkkutaivas sekä Matias Dahlgrenin Michelin- tähditetyt (toisella 2, toisella "vain" 1) ravintolat. Varaus iltapäiväteelle suositeltava, Michelin- ravintoloihin ehdoton.Kauppahallit, etenkin Östermalms Saluhall

Ruokarakastajan taivas. Herkkuja notkuvia tiskejä sekä hyviä ravintoloita - etenkin Lisa Elmqvistin kalaravintola suosittelemisen arvoinen. Tsekkaa myös Beirut Café Delin meze-herkut!Primo, Kungbroplan 1

Heti Kungbro-sillan jälkeen Kungsholmenille mentäessä sijaitseva italialainen ravintola joka on kaiken lisäksi vielä (iik) osa ketjua. Älä kuitenkaan anna tämän säikäyttää, sillä tunnelma on autenttinen ja ruoka hyvää. Pizzat parempia kuin jotkut Italiassa syömäni. Ravintolan yhteydessä myös pieni deli, josta mukaan voi ostaa italialaisia tuotteita.

Tunisia


Hammamet


Restaurant Barberousse, medina

Muurin huipulla vanhassa kaupungissa, näkymät yli sataman. Hammamet edustaa juuri sellaista turistihelvettiä, jonka normaalisti vältän, mutta tämä on hyvä paikka illalliselle, jos sieltä kuitenkin itsensä löytää.


Tunis


Aux Bon Vieux Temps, La Marsa

La Marsan juna-aseman vieressä sijaitseva italialaisravintola. Pidetään yleisesti Tunisin parhaana ravintolana- varaus siis suositeltavaa. Jälkiruoaksi cannolit ovat ehdoton valinta.


Aux Bon Vieux Temps, Sidi Bou Said

Sidi Bou Saidin huipulla sijaitseva pääasiassa tunisialaista ruokaa tarjoileva ravintola upein näkymin rannikolle. Ihanteellinen pitkäksi venähtävälle lauantai-lounaalle.

Dar El Jeld, medina

Tunisin medinan kujilla sijaitseva kelta-ovinen ravintola upeasti kunnostetussa perinteisessä tunisialaisessa talossa- jo huoneet itsessään ovat nähtävyys. Tunisialaista perinneruokaa huippulaadulla toteutettuna. Loistava viinilista. 

Marche Central, Rue de Allemagne

Tunisin katettu keskustori medinan laitamilla. Ehdoton ostospaikka tuoreita raaka-aineita hakevalle. Loistava äyriäisvalikoima. Lihaa myyvän puolen nurkasta löytyy yksi maan harvoista porsaanlihaa myyvistä kauppiaista.